Go to Top

[EN][EL] The Institute of Culture honours Dr. Photos Photiades

The Institute of Culture honours Dr. Photos Photiades

Our Groups’ President Dr. Photos Photiades was honored for his action and contribution in memory and study of the leading poet of Cyprus and his friend Costas Montis’ work. The award was given by the President of the Republic Mr. Nicos Anastasiades, during a special ceremony which was organized by the Institute of Culture.

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού τιμά τον Δρ. Φώτο Φωτιάδη

Ο Πρόεδρος του Ομίλου μας Δρ. Φώτος Φωτιάδης τιμήθηκε σε ειδική τελετή στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, από το Ινστιτούτο Πολιτισμού για τη δράση και προσφορά του στη μνήμη και μελέτη του έργου του φίλου του και κορυφαίου ποιητή της Κύπρου, Κώστα Μόντη.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι Μόντης και Φωτιάδης είναι δυο φίλοι, δύο λαμπρά παραδείγματα αυτού του τόπου προερχόμενα από τελείως διαφορετικούς κόσμους, της ποίησης και του λόγου ο ένας και της οικονομίας και επιχειρηματικότητας ο άλλος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο πλούτος των συναισθημάτων που και οι δύο κουβαλούσαν είναι το στοιχείο που λειτούργησε τόσο συνεκτικά ώστε να ταιριάζει αυτή η φαινομενικά διαφορετική εικόνα γιατί ο ένας ασχολείτο με το πνεύμα και ο άλλος με την ύλη.

Σημείωσε πως είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ο Κώστας Μόντης έφυγε από τη ζωή, ο φίλος του, Φώτος Φωτιάδης, αναγνωρίζοντας ίσως πριν από πολλούς ακόμη και ειδικούς, τη λογοτεχνική αξία του Κώστα Μόντη ανέλαβε να κάνει γνωστό το έργο του Κύπριου ποιητή σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά από πετυχημένες προσπάθειες του Φώτου Φωτιάδη η προτομή του Κώστα Μόντη κοσμεί δυο μεγάλα πανεπιστήμια, στη Νέα Υόρκη και στην πόλη του Μεξικού ενώ στον τόπο μας το κοινωφελές επιστημονικό και πολιτιστικό ίδρυμα “Φώτος Φωτιάδης” εξήγγειλε τα βραβεία “Κώστα Μόντη” στα οποία διαγωνίζονται μαθητές από όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου και με πρωτοβουλία του Φώτου Φωτιάδη καθιερώθηκε το 2014 ως έτος Κώστα Μόντη.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή βράβευση του Φώτου Φωτιάδη προκύπτει ως μια φυσική συνέχεια της προσωπικής σχέσης του με τον κορυφαίο Κύπριο ποιητή την οποία ο ίδιος τιμά, με ένα μεγάλο, ανιδιοτελή αγώνα διάδοσης του λόγου του σε όλο τον κόσμο.

Αποδεχόμενος την τιμή, ο Δρ. Φώτος Φωτιάδης δήλωσε ότι η ταυτότητα ενός λαού και η εθνική του περηφάνια είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημα με τον πολιτισμό του και μετουσιώνεται στο έργο των μεγάλων στιλοβατών του πολιτισμού όπως και του αείμνηστου Κώστα Μόντη για τον οποίο είπε ότι ήταν χαρισματικός συνομιλητής, με λεπτό χιούμορ και μελωδική φωνή και ήταν χαρά Θεού να τον ακούς, εξαίρετος χαρακτήρας, σπάνιος άνθρωπος που γεννήθηκε ευγενής.

Πρόσθεσε ότι στη λογοτεχνία και στην ποίηση είχε μυηθεί τυχαία από ένα γίγαντα της διανόησης, τον μεγάλο, Δημήτρη Λιπέρτη, με τον οποίο είχε μια σχέση δέους, θαυμασμού και σεβασμού που εξελίχθηκε σε πατρική αγάπη, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται με την εγγραφή του Φώτου Φωτιάδη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Ο επιστήθιος φίλος του Δρα Φώτου Φωτιάδη, Κυριάκος Νεοκλέους, σε χαιρετισμό του για τον τιμώμενο, είπε ότι η απόδοση τιμών σε αυτόν τον μεγάλο άνδρα, τιμές, κάθε άλλο παρά τυπικές είναι, αλλά απορρέουν από ηθική υποχρέωση για το σημαντικό κοινωνικό, πολιτισμικό και ανθρωπιστικό έργο του, πρόθυμος όντας πάντα να αναλώσει εαυτόν για την προκοπήν της πατρίδας.

Ο κ. Νεοκλέους  είπε ότι η ζωή του Φώτου Φωτιάδη υπήρξε ένας συνεχής αγώνας δημιουργικού οίστρου και ανοδικής πορείας με τον τιμώμενο να νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί και να δημιουργεί λες και μέσα του υπάρχει μια αόρατη μηχανή που ανακινεί το ανήσυχο πνεύμα του και το σπρώχνει σε όλο και πιο υψηλές επιδιώξεις.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως “δεν είναι αβίαστα που πήραμε την απόφαση να τιμήσουμε σήμερα τον Φώτο Φωτιάδη αλλά είναι με πλήρη συναίσθηση της πρόσθετης αξίας που δίνουν στην Κύπρο μας πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό της, το ποιόν των ανθρώπων της, την προσήλωση και την πίστη ενός λαού ο οποίος για χιλιετίες επιμένει να δημιουργεί σε αυτό τον μικρό τόπο”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι “η χώρα μας είναι μικρή, έχει όμως τόσες φορές αποδείξει το πόσο η ακτινοβολία της μπορεί να ξεπεράσει το μικρό της μέγεθος και το πόσο οι άνθρωποι της Κύπρου, πεισματάρηδες και δημιουργικοί επιμένουν να δικαιώνουν τον στίχο του Κώστα Μόντη ο οποίος έγραψε : «Γρόνια, σκλαβκιές ατέλειωτες, το πάτσον τζιαι το κλώτσον τους. Μα εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στο ρότσον τους».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι εάν θεωρήσουμε τον πολιτισμό σαν μια ευρύτερη έννοια, τον Φώτο Φωτιάδη θα έπρεπε να τον τιμήσουμε και για την επιχειρηματική του δραστηριότητα διότι και η εμπορία, ακόμη ιδιαίτερα μάλιστα η διεθνής εμπορία, αν και δεν είναι ακριβώς δημιουργία, κάποτε μπορεί να διαδίδει πολιτισμό.

Πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος που τιμούμε σήμερα με τη ζωή και τη δραστηριότητά του στο χώρο της οικονομικής δημιουργίας συνδέθηκε για σχεδόν ένα αιώνα με την πορεία της κοινωνίας μας και υπήρξαν μάλιστα οριακές στιγμές που η προσωπική του πορεία διαγράφει ανάγλυφα της εξέλιξη της κοινωνίας και της πολιτείας μας.

Ο κ. Προδρόμου ανέγνωσε συγχαρητήρια επιστολή προς τον κ. Φωτιάδη την οποία απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ο Β` και στην οποία χαρακτηρίζει τον Κύπριο επιχειρηματία “πατριάρχη του κυπριακού επιχειρείν, άρχοντα ευπατρίδη, μεγάλο Κύπριο, μέντορα, πνευματικό οδηγό και καθοδηγητή της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου, φιλάνθρωπο και αιδήμονα”.

Το σκεπτικό βράβευσης ανέγνωσε η Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΔΗΣΥ, Σόφη Μιχαηλίδου, η οποία είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο Ινστιτούτου Πολιτισμού βραβεύει τον Φώτο Φωτιάδη λαμβάνοντας υπόψη ότι μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Φώτος Φωτιάδης” θεσμοθέτησε και αθλοθετεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μαθητικά βραβεία για τη μελέτη του έργου του Κώστα Μόντη.

Επίσης, καταγράφηκε η πρωτοβουλία του τιμώμενου να εγκαταστήσει προτομή μετά το θάνατο του Κώστα Μόντη στη Λεωφόρο Στασίνου στη Λευκωσία, εκτιμήθηκαν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να κηρυχθεί το έτος 2014 επίσημα έτος Κώστα Μόντη αλλά και να ανεγερθεί προτομή του Κώστα Μόντη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σε δυο πανεπιστήμια του εξωτερικού, για αυτό και του απονέμει τιμητική διάκριση στο πλαίσιο του Βραβείου, Κώστα Μόντη.