Professor George Bambiniotis was awarded by the Photos Photiades Foundation
The Photos Photiades Foundation has presented an award to distinguished Professor George Bambiniotis, as a modest tribute and expression of gratitude for his important and multidimensional contribution to the Greek language and his scientific work. The Foundation’s Board also decided to appoint Professor Babiniotis as its Honorary President.
The ceremony, which was jointly organized with Frederick University on January 31, was held at Strovolos Municipal Theatre in the presence of the President of the Republic Mr. Nicos Anastasiades and other government officials and opinion leaders.
As part of the award, the Photos Photiades Foundation donated copies of the new edition of the professor’s dictionary to all universities, middle Schools, and the Defence Academy.
Ο Καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης βραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης»
Σε εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και του Δημάρχου Λευκωσίας και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», τίμησε τον διαπρεπή και διεθνώς γνωστό Έλληνα Πανεπιστημιακό Καθηγητή της Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη με το Βραβείο του Ιδρύματος και τον ανακήρυξε σε Επίτιμο δια βίου Πρόεδρο του.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Φώτος Ια. Φωτιάδης, ανέφερε πως τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, σε ειδική συνεδρία τους αποφάσισαν παμψηφεί όπως σε ειδική προς τούτο τελετή τιμήσουν τον διαπρεπή Έλληνα Πανεπιστημιακό, Καθηγητή της Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη με το Βραβείο του Ιδρύματος και να τον ανακηρύξουν Επίτιμο δια βίου Πρόεδρο του εκτιμώντας την πολύχρονη, πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά του.
Το Βραβείο επέδωσε στον τιμώμενο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Φώτος Φωτιάδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι ως περαιτέρω έκφραση της αναγνώρισης τού έργου τού τιμώμενου, και ταυτόχρονα θέλοντας να παροτρύνει τους νέους μας να ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη και εμβάθυνση των γνώσεων τους σε θέματα του θησαυρού της Ελληνικής γλώσσας, το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Άμυνας, αποφάσισε να προσφέρει αντίγραφα του Νέου Λεξικού του Καθ. Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της Νέας Ελληνικής, τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας» σε όλα τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στη Νεοσυσταθείσα Ακαδημία Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «συνεχής και αδιάλειπτη είναι η έγνοια του Καθ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, μια έγνοια που μετουσιώθηκε σε διαρκή έρευνα και προσφορά προς τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Μια δια βίου προσπάθεια τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα της οποίας ξεδιπλώθηκαν και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Τα επιτεύγματα αυτά, καθιέρωσαν εδώ και δεκαετίες, τον Καθ. Μπαμπινιώτη ως τον κορυφαίο σύγχρονο Έλληνα γλωσσολόγο, με σαφή και διακριτή τη συμβολή του στον Ελληνικό Πολιτισμό, αλλά και ως ένα επιστήμονα διεθνούς αναγνώρισης και ακτινοβολίας.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο Καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο του Ελληνισμού, αλλά και της ευρύτερης Ελληνικής Πνευματικής ζωής, την οποία έχει καταξιώσει και τιμήσει με το έργο του. Είναι ελληνολάτρης και πατριδολάτρης όσο λίγοι πνευματικοί άνθρωποι και εύστοχα έχει αποκληθεί «προστάτης της Ελληνικής Γλώσσας».
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως ένα πνευματικό άνθρωπο που χαρακτηρίζεται για την πολυσχιδή του δράση, τα ποικίλα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, το πλούσιο συγγραφικό και μορφωτικό του έργο, υπογράμμισε την επιτυχή πολυετή επιστημονική και ερευνητική διαδρομή του κατά την οποία έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και πρόσθεσε ότι έχει μελετήσει με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό την Ελληνική γλώσσα και έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη γλωσσολογία.
Ιδιαίτερα απολαυστική για το πυκνό ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά το ευρύχωρο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου ήταν η διάλεξη που έδωσε ο Καθ. Μπαμπινιώτης, του οποίου η παρουσία στην Κύπρο χαιρετίσθηκε με ιδιαίτερη χαρά. Στο πλαίσιο της διάλεξης αυτής με τη γλαφυρότητα που τον διακρίνει ο έγκριτος Έλληνας Γλωσσολόγος Καθ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι «τα παράγωγα και τα σύνθετα, είναι ο πλούτος της Ελληνικής Γλώσσας και ένα σημαντικό στοιχείο της δύναμης της».
Στη συνέχεια μίλησε για τα χαρακτηριστικά της γλώσσας μας, την τριαδικότητα: γλώσσα – νους – κόσμος, εξηγώντας ότι μέσω των λέξεων εκφράζει τον νου, μέσω του οποίου εκφράζεται και εξηγείται ο κόσμος, την αξία της γλώσσας, τονίζοντας ότι η γλώσσα πάνω απ’ όλα είναι «αξία» και «εθνική ταυτότητα», αφού η γλώσσα κάθε λαού είναι ο πολιτισμός του, η ιστορία του, η σκέψη και ο ψυχισμός του, ο υπαρξιακός χαρακτήρας του.
Ακολούθως εξήγησε ότι τα τέσσερα βασικά στοιχεία της ιδιαιτερότητας της Ελληνικής είναι: η αδιάσπαστη συνέχεια, προφορική και γραπτή για 40 αιώνες στον προφορικό λόγο και για 35 αιώνες στον γραπτό λόγο. Αυτό, συνέχισε είναι μοναδικό και εκφράζει δύναμη. Τα άλλα τρία βασικά στοιχεία της ιδιαιτερότητας της γλώσσας μας, είναι η ενότητα, η διεθνής παρουσία και η καλλιέργεια.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ελληνική γλώσσα και να αξιοποιούμε τη μοναδική δύναμη της με τη γλωσσική αγωγή στο σχολείο, την αυτομόρφωση και τα γλωσσικά πρότυπα. Η γλώσσα μας για τέσσερις χιλιάδες χρόνια παραμένει αναλλοίωτη, μπορεί να αλλάζουν κάποιες καταλήξεις ή σημασίες, αλλά η γλώσσα παραμένει πάντα η ίδια.
Η όλη εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από κάθε ομιλητή και κάθε παρευρισκόμενο ως θαυμάσια, πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.
Οι παρευρισκόμενοι ενθουσιασμένοι από την όλη εκδήλωση είχαν όλοι να πουν ένα καλό λόγο για το «Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης» και τη συνεχή έντονη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και τις συχνές και θαυμάσιες εκδηλώσεις και τη σημαντική και πρωτοποριακή συμβολή του στη προαγωγή του πολιτισμού με τους παγκύπριους μαθητικούς διαγωνισμούς, την ενίσχυση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη βράβευση πνευματικών ανθρώπων, τον συνεχή εκσυγχρονισμό του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που διατηρεί, και πολλές άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες του Ιδρύματος.