Go to Top

[EN][EL] The Annual Student Music Awards was a great success

IMG_0044  IMG_0062 IMG_0007

The Annual Student Music Awards was a great success

On December 8th, the annual Music Awards in memory of Marios Tokas and Costas Montis were successfully organized at the Laniteio Theatre in Limassol, by the Ministry of Education and Culture and Photos Photiades Foundation.

The winners of this year Competition are the Lanition High School of Limassol, the Agia Varvara High School of Limassol, the St. Fylaxeos High School and the Pancyprian Gymnasium.

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν τα Ετήσια Μουσικά Βραβεία

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014, στο Θέατρο Λανιτείου στη Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία ο τελικός και η βράβευση των νικητών του 6ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος Τόκας», του 4ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Μελοποίησης στίχων του Κώστα Μόντη και 2ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Σύνθεσης Ενόργανης Μουσικής που φέτος αφιερώθηκε σtον μουσικοσυνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη.  Τα βραβεία  συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» που είναι και ο χορηγός των βραβείων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», Δρ. Φώτος Φωτιάδης ανέφερε ότι στόχος των Βραβείων είναι, αφ’ ενός, να προβάλουμε και να τιμήσουμε επάξια το έργο των διακεκριμένων πνευματικών δημιουργών  μας, του ταλαντούχου μουσικοσυνθέτη   Μάριου Τόκα και του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Μόντη και αφ’ ετέρου, να διεγείρουμε το ενδιαφέρον της μαθητιώσας νεολαίας στην  μουσική δημιουργία με την απασχόληση των νέων μας στην ποιοτική μουσική, πράγμα το οποίο όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος το έχουμε  επιτύχει.

Τόνισε ακόμη ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς αυτούς όλο και περισσότεροι  μαθητές από  όλα  τα  σχολεία της Κύπρου, Λύκεια και Γυμνάσια και πρόσθεσε: Μια ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποκομίζουμε από τα βραβεία αυτά είναι ότι με το να προσελκύουμε τους νέους μας στην ευγενή αυτήν άμιλλα τους απομακρύνουμε από τις αντικοινωνικές δραστηριότητες που αποτελούν δυστυχώς σήμερα μάστιγα της κοινωνίας μας.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι πιο πάνω μουσικοί διαγωνισμοί συμβάλλουν στην δημιουργία θετικής ενασχόλησης των μαθητών, τους ενθαρρύνουν να ασχοληθούν με την ποιοτική μουσική και συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια της μαθητικής νεολαίας.  Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι μαθητές στις μουσικές συνθέσεις τους αξιοποίησαν βασικές αρχές και στοιχεία του στόχου του Έτους και του αναλυτικού προγράμματος και εξήρε το γεγονός ότι πολλοί μαθητές στις μουσικές συνθέσεις τραγουδιών τους χρησιμοποίησαν στίχους του ήρωα του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που περιέχονται σε ειδική ποιητική  συλλογή του ήρωα που εκδόθηκε πρόσφατα και φέρει τον τίτλο «Κόκκινο Τετράδιο».

Χαιρετισμό στην ωραία αυτή εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο κ. Νίκος Τόκας εκ μέρους της οικογένειας του τιμώμενου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα,  ο  οποίος επαίνεσε τη πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και ευχαρίστησε  προσωπικά τον Πρόεδρο του Δρα Φώτο Φωτιάδη ο οποίος  είναι ο εμπνευστής των Βραβείων   «Μάριος Τόκας», αμέσως μετά την αποδημία του Μάριου.  Ευχαρίστησε επίσης  το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως συνδιοργανωτές των Βραβείων.    Τόνισε  ιδιαίτερα  την αγάπη του  Μάριου Τόκα προς τους νέους μουσικούς δημιουργούς.

Τέλος έγινε η απονομή των Βραβείων στους νικητές των τελικών διαγωνισμών.  Οι νικητές εκτέλεσαν με μεγάλην  επιτυχία τα βραβευθέντα έργα τους.

Το Πρώτο  Βραβείο πήραν:

Στο Διαγωνισμό Σύνθεσης τραγουδιού  “Μάριος Τόκας”, στην κατηγορία των Λυκείων, το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού, με το τραγούδι «Βαλς του χαμένου χρόνου» και, στην κατηγορία των Γυμνασίων, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Λεμεσού με το τραγούδι «Χωρίς τίτλο».

Στον Διαγωνισμό Μελοποίησης Στίχων Κώστα Μόντη το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως με το τραγούδι «Στα περβόλια του Μόρφου» και

στον Διαγωνισμό Ενόργανης Μουσικής, που φέτος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, με το Τραγούδι, «Πρωινό Ταξίδι».

Σε όλους τους διαγωνισμούς απονεμήθηκαν και  δεύτερα και τρίτα βραβεία με χορηγία επίσης του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».