Go to Top

[EN][GR] A new donation by Photos Photiades Foundation for the archaeological site of Idalion

A new donation by Photos Photiades Foundation for the archaeological site of Idalion

Recognizing the huge historical value of the archaeological area of Idalion, the Photos Photiades Foundation donated 100,000 euro to help upgrade the site.

The donation was announced by the President of the Foundation Dr. Photos Photiades, after a visit at the site.. The decision is based on his belief that such significant archaeological sites and treasures should be unveiled, protected, and accessible to local and foreign visitors.

Νέα μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης για τον αρχαιολογικό χώρο Ιδαλίου

Το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης αναγνωρίζοντας την τεράστια ιστορική αξία του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου, προχώρησε στην χρηματοδότηση της αναβάθμισης του με δωρεά ύψους 100 χιλιάδων ευρώ.

Το Αρχαίο Ιδάλιον είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου.  Από τις μέχρι σήμερα ανασκαφικές εργασίες που έχουν γίνει κατά καιρούς στην περιοχή του Αρχαίου Ιδαλίου, αποδεικνύεται ότι η περιοχή αυτή εκατοικείτο τουλάχιστον από τον 17ο π.Χ. αιώνα. Ως βασίλειο το Ιδάλιον αναφέρεται κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα.

Τη δωρεά εξήγγειλε ο Δρ. Φώτος Φωτιάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο Ιδαλίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκεί ανασκαφικών εργασιών. Η ευγενής αυτή χειρονομία στηρίζεται στην πεποίθηση του ότι τέτοιοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και θησαυροί, αφενός, θα πρέπει να αποκαλύπτονται, προστατεύονται και, αφετέρου, να καθίστανται προσβάσιμοι για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Αναφερόμενος στην προσφορά αυτή, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Χρίστος Αριστείδου εξήγησε ότι η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων του Ιδρύματος για διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και των ισχυρών δεσμών του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης με το Δήμο Ιδαλίου. Επίσης, αποτελεί συνέχεια μιας καθιερωμένης από χρόνια πολιτικής του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης και του ομώνυμου Ομίλου εταιρειών που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και θησαυρών της Κύπρου. Υλοποιώντας αυτή την πολιτική, σε προηγούμενα χρόνια, το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Carlsberg Δανίας έχει χρηματοδοτήσει την αναστήλωση του γνωστού αρχοντικού Χ’’ Γεωργάκη Κορνέσιου στη Λευκωσία, τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στον Άγιο Κόνωνα στον Ακάμα, τη δημιουργία και αναστήλωση κρησφύγετών των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τη φιλοτέχνηση προτομών και μνημείων σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων της Κύπρου και της Ελλάδος.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στον χώρο για την πορεία των εργασιών, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που αφορά στον τομέα των αρχαιοτήτων του τόπου μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έργα, όπως ανέφερε, αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, για την οικονομική συμβολή του στην αναβάθμιση του χώρου που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Παύλο Φωτιάδη.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου κ. Λεόντιος Καλλένος μιλώντας για το έργο, ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά τους αρμόδιους φορείς, αλλά και το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, επισημαίνοντας ότι χωρίς τη δική του αρωγή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, πέραν από την επιστημονική και ιστορική του αξία, θα δώσει ώθηση στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και συνάμα ολόκληρης της Κύπρου.